Ducii William și Kate, în Scoția

Chiar dacă ne îndepărtăm de malurile Tamisei, rămânem tot pe tărâmul anglo-saxon. Prințul William al Marii Britanii și soția sa, Kate Middlenton, au fost prezenți marți în Scoția la deschiderea oficială a Muzeului V&A Dundee. Cuplul princiar a fost primit și aclamat cu entuziasm de un număr mare de britanici.

Inaugurarea oficială a Muzeului Victoria&Albert din orașul scoțian Dundee a prilejuit vizita moștenitorilor coroanei britanice. Cei doi oaspeți de seamă, Prințul William și consoarta sa, Catherine, s-au bucurat de o primire călduroasă din partea publicului în pofida temperaturilor scăzute de afară. Ducele și ducesa de Cambridge au fost întâmpinați de o mulțime numeroasă în fața impresionantei clădiri a instituției muzeale. Edificiul este înzestrat cu o arhitectură spectaculoasă, care evocă imaginea a două cale de corăbii, dispuse una lângă cealaltă.

Muzeul Victoria&Albert este ridicat pe țărmul râului Tay din Scoția și l-a avut ca arhitect pe japonezul Kengo Kuma. Proiectantul și-a așternut semnătura și pe structura stadionului din Tokyo, care se construiește în această perioadă în metropola niponă și va găzdui Jocurile Olimpice din 2020. Ansamblul arhitectural este un omagiu adus istoriei orașului scoțian Dundee, care beneficiază de o îndelungată tradiție în construcția de nave. Ducesa de Cambridge patronează instituția muzeală, iar împreună cu soțul ei, deține și titlurile de conți de Strathearn, un comitat scoțian situat la nord de granița cu Anglia.

Muzeul V&A Dundee găzduieşte adevărate comori. Printre exponate, se numără o tiară cu diamante șlefuite sub forma minunatelor flori de trandafiri. Extravaganta piesă de muzeu este impodobită cu o pereche minusculă de aripi care tremură lin în mometul purtării ei de către un norocos titular. În cadrul muzeului poate fi văzută și o impresionantă sală de ceai creată de designerul Charles Rennie Mackintosh.

Redactor: Mihaela Țânțaru