Drepturile rromilor, respectate la Cumpăna

În comuna constănțeană Cumpăna se află cea mai numeroasă comunitate de etnici rromi din țara noastră, iar problemele cu care se confruntă sunt multiple. Lipsa locuințelor, situația minorelor care devin mame, precum și felul în care romii sunt priviți de ceilalți membri ai comunității, reprezintă priorități pentru administrația locală de aici. Primăria a reușit să implementeze o serie de proiecte europene.

Întreaga suflare rromă din Cumpăna a fost chemată la discuții, la Centrul Multifuncțional de Asistență Socio-Medicală. Aici există oameni care se ocupă de problemele lor.

Tînăra din imagini este una dintre candidatele la cursurile de educare. Deși are doar 21 de ani, a dat naștere la trei copii, pînă acum.

Nevoile sunt multe și în cazul celorlalte familii de romi. Unele cu numeroși copii nu au ce pune pe masă.

Deși vîrsta i-ar permite să muncească a fost evitată de către angajatori toată viața. Și asta pentru că are pielea mai închisă la culoare și un renume răspîndit peste tot.

Că vorbim despre mame minore sau familii cu zeci de copii, principala problemă a țiganilor români este aceea că sunt discriminați. Primarul Mariana Gîju nici nu vrea însă să audă de acest cuvînt.

Pentru edil, romii din Cumpăna fac parte din comunitate și de aceea se străduiește să le susțină drepturile si să le vină în ajutor.