Dramă în lumea jazz-ului românesc

Dimineața acestei zile a venit cu o veste tristă pentru toți iubitorii de jazz din România. Percuționistul Corneliu Stroe a murit la vârsta de 67 de ani. Artistul a făcut un infarct în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Corneliu Stroe s-a născut pe 22 octombrie 1949 la Bucureşti, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi percuţionişti din România.   Copilăria şi adolescenţa le-a petrecut la Mediaş, unde şi-a început şi cariera muzicală alături de diferite trupe locale, înainte de a se alătura proiectului muzical Orfeus. Viața i-a purtat pașii la malul mării, unde a urmat facultatea de istorie și a făcut parte din una dintre trupele rock constănțene importante, Euxin. S-a făcut cunoscut în 1974, când a câștigat Marele Premiu al Artei Studențești. Între 1991 şi 2008 a făcut parte din trupa Creativ, alături de un alt nume de referinţă al jazz-ului românesc, Harry Tavitian, cel despre care mărturisea că l-a introdus, la începutul anilor 70, în anii studenției, în lumea fascinantă a jazz-ului. Împreună, cei doi s-au remarcat de-a lungul deceniilor la importante festivaluri de profil, începând cu cel de la Sibiu, dar și în alte locuri din țară și străinătate.

Corneliu Stroe suferea de afecţiuni cardiace şi, în vara anului 2011, suferise chiar o intervenţie chirurgicală. Starea medicală precară nu i-a ştirbit însă din pofta de viaţă sau din iubirea pentru muzică şi spectacol, astfel că a continuat să urce pe scenă şi să susţină concerte, în diferite formule, alături de cunoscuți artişti constănţeni și români.

De-a lungul anilor, artistul a colaborat cu nume sonore ale muzicii românești: Gheorghe Zamfir, Johnny Răducanu, Ovidiu Lipan Țăndărică, Mike Godoroja & The Blue Spirit, Direcția 5, Pasărea Colibri, Mircea Baniciu sau A. G. Weinberger.

Din discografia sa amintim piese precum: Horizons, Transylvanian Suite (înregistrate la Londra în anii 1985 și 1986, împreună cu Harry Tavitian), dar și Roots sau Visul toboșarului (cea din urmă cu Ovidiu Lipan Țăndărică)

Corneliu Stroe a fost implicat, de la începutul anilor 90, și în fenomenul mediatic constănțean, fiind cel care a pus bazele, la Constanța, a studiourilor teritoriale ale Radio Contact și, ulterior, Antena 1.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Redactor: Paul Alexe