Drama de la Colectiv face ca tot mai multe măsuri de prevenție să fie luate

De exemplu, parlamentarii vor să promoveze un proiect de lege prin care patronii cluburilor să asigure o ambulanță și o mașină de pompieri de fiecare dată când sunt organizate evenimente. Măsura este una de apreciat, însă, greu de aplicat din cauza personalului insuficient.

Patronii și administratorii cluburilor ar putea fi obligați să asigure, contra cost, o mașină de pompieri și o ambulanță de fiecare dată când au loc evenimente, evitând astfel închiderea afacerii. Asta numai dacă proiectul de lege promovat de parlamentari va fi adoptat. Propunerea legislativă își dorește să preîntâmpine tragedii precum cea din Colectiv când 63 de tineri au murit. De atunci, toate cluburile și localurile au fost luate la control, iar multe dintre ele au fost închise. Totuși, pentru a evita închiderea afacerilor, aleșii vin cu o propunere de lege care să ofere siguranță populației.

”Este pe modelul meciurilor de fotbal. Nu se poate desfășura o partidă de fotbal, de orice nivel, dacă la fața locului nu există o ambulanță cu echipaj și o mașină de pompieri. Așa trebuie procedat și la alte evenimente unde merge multă lume. Patronul, administratorul asigură, contra cost, o mașină de pompieri și o ambulanță . În acest fel, se va evita închiderea afacerii respective dar se vor evita la maxim evenimente neplăcute întrucât se va putea acorda în timp real primul ajutor în caz de nevoie”

Spun inițiatorii legii. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță spun că ar fi imposibil așa ceva dintr-un motiv cât se poate de simplu, nu există personal suficient. În județul Constanța, o tură de 12 ore este acoperită de 8 echipaje, iar blocarea acestora în fața cluburilor ar da peste cap tot serviciul.

Inițiatorii legii spun că aceste măsuri sunt provizorii până când locațiile vor primi avize ISU. Însă, daca se va dovedi că este mai eficient așa, atunci, cluburile, teatrele, restaurantele, vor funcționa cu pompierii și ambulanța la ușă.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea