Două călăuze arestate, cinci migranți reținuți

Poliţiştii de frontieră au destructurat  o grupare infracţională organizată, formată din cetăţeni vietnamezi, specializată în racolarea şi traficarea de migranţi, cetăţeni din Vietnam, aflaţi pe teritoriul ţării noastre, pe ruta România –  Ungaria, înspre state din vestul Europei.

În baza activităţilor complexe desfăşurate poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrători din cadrul Serviciului pentru Imigrări Constanţa, au fost obţinute date potrivit cărora mai mulţi cetăţeni vietnamezi intenţionează să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria. Din informațiile avute, a rezultat suspiciunea rezonabilă că doi cetăţeni vietnamezi, cu rezidenţă în Cehia, racolau, prin intermediul unei reţele de socializare, cetăţeni vietnamezi, aflaţi la muncă în România, care doreau să ajungă ilegal în state din vestul Europei. Aceştia îi transportau cu autoturisme pe teritoriul României până în zona de frontieră, unde îi debarcau şi le indicau “frontiera verde” pentru a trece ilegal pe jos în Ungaria. De aici, aceștia erau preluați și transportați în Cehia, respectiv în alte state din Spaţiul Schengen, contra unor sume de bani cuprinse între 3.500 şi 6.000 euro.

„Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Oradea au depistat şi reţinut doi cetăţeni vietnamezi, o călăuză de sex feminin, în vârstă de 30 de ani, şi un migrant, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera în Ungaria. În continuarea cercetărilor, alţi cinci cetăţeni vietnamezi, o călăuză, în vârstă de 41 ani şi patru migranţi, cu vârste cuprinse între 25  şi 47 ani,  au fost depistaţi şi reţinuţi de poliţiştii de frontieră bihoreni, în zona S.P.F. Diosig, în apropierea frontierei cu Ungaria”, se arată în comunicatul Gărzii de Coastă.

Ambele călăuze au fost arestate preventiv, pentru 30 zile, ceilalţi cinci cetăţeni vietnamezi fiind predaţi Serviciului pentru Imigrări Constanţa, în vederea îndepărtării, conform legislației internaționale, de pe teritoriul României.

Redactor: Paul Alexe