Dosarul ”Mineriada”, trimis în instanță

Au trecut 27 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990. Exact la împlinirea termenului, procurorii militari au finalizat ancheta și urmează a trimite dosarul în instanță.  Printre cei care vor răspunde în faţa justiţiei pentru victimele evenimentelor sângeroase, se numără fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman.

Procurorii Parchetului general au anunțat finalizarea anchetei privind evenimentele sângeroase care au avut loc în urmă cu fix 27 de ani, avându-i ca pioni principali pe Ion Iliescu, fostul președinte al țării și primul de după revoluție, împreună cu fostul prim-ministru, Petre Roman.  Dosarul va fi înaintat camerei preliminare a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie.  De remarcat că Dosarul Mineriadei conţine peste 400 de volume, mai exact: 117.000 de file.

Pe lângă Iliescu și Roman, procurorii militari au dispus trimterea în judecată și a fostului director al SRI, Virgil Măgureanu, şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu.  Acuzațiile sunt grave:  infracţiuni contra umanităţii. Este vorba despre reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

În perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București. În acest atac, în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, MapN și SRI, au fost angrenați  și peste zece mii de mineri și alți muncitori.

În februarie 2015, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redeschis dosarul ”Mineriada”, după ce România a fost obligată să continue investigaţiile, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Redactor: Daniel Albu