Dosarul electroic de sanatate la vedere!?

România a cheltuit 180 de milioane de euro pentru informatizarea sistemului de sănătate care le oferă asiguraţilor renumitul card. Odată cu ridicarea documentului electronic, se consideră automat că îți dai acceptul pentru deschiderea Dosarului Electronic de Sănătate.

Mulţi români au, în acest moment, un Dosar Electronic de Sănătate, fără ca măcar să ştie acest lucru. Asta deoarece această chestiune nu a fost încă reglementată complet, iar statul consideră că dacă ți-ai ridicat cardul, ți-ai dat acceptul pentru deschiderea dosarului. Dacă ai card, ai dosar, iar în acesta se adună toate datele unei persoane referitoare la serviciile medicale de care a beneficiat.

„Dosarul conține analizele sau controalelel efectuate și este făcut de medicii de familie automat, dar ca să fie operațional în totalitate, trebuie ca pacientul să ofere câteva date suplimentare. Ulterior, împreună cu medicul de familie, se gândeşte o parolă pentru a fi accesat. Dosarele electronice sunt, de fapt, fişele medicale din trecut, doar că cele prezente conţin mai multe date“, ne-a declarat Aurelia Rădoi, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa.

După aproape zece ani de la demararea proiectului Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, lucrurile stau aproape la fel ca la început. Întregul sistem funcţionează cu sincope. Astfel, Sistemul Informatic Unic Integrat nu oferă date la zi, sunt cazuri în care trec luni până se află că te-ai născut sau că eşti asigurat. De asemenea, au fost situaţii când nu a putut fi accesat câteva zile . Ca urmare, şi Cardul Electronic de Sănătate nu poate fi accesat, aşa că nu îţi poţi face vizita la medicul de familie şi nu-ţi poți faci reţetele la farmacie. Astfel că unii medici revin și spun că ei nici acum nu sunt de acord cu înfiinţarea acestor dosare.

„Colegiul Medicilor Constanţa a luptat împotriva întocmirii dosarelor electronice, în primul rând din cauza lipsei de siguranţă a datelor. În al doilea rând, nu cred că ţara noastră e pregătită din punct de vedere logistic pentru aşa ceva. Sistemul când funcţionează, când nu. În al treilea rând, este vorba de principii. Nu toţi vor ca la datelele personale să poată avea acces oricine“, a susţinut Gabriela DASCĂL, preşedintele Colegiul Medicilor Constanţa

Astfel, după atâția ani, implementarea Sistemului Informatic Unic Integrat prin care unităţile sanitare şi farmaciile transmit datele asiguraţilor la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate nu dă rezultatele mult așteptate. Din păcate, cei care au de suferit sunt oamenii.

Redactor: Nicoleta Antohi