Doodle dedicat lui Leonhard Euler

Leonard EulerGrafica Doodle-ului este un specială. Literele care formează emblema motorului de cautare sunt haşurate pe o foaie învechită de hârtie, iar de jur împrejur sunt formule matematice sau forme geometrice cu care Leonhard Euler a lucrat.

Leonhard Euler s-a născut pe 15 aprilie 1707, în Basel (Elveţia), La puțin timp după familia s-a mutat la Riehen, unde Euler și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei. Părinţii săi au fost apropiaţi ai lui Johann Bernoulli, unul dintre cei mai faimoşi matematicieni ai acelei perioade. În 1720, la numai 13 ani, Euler a intrat la Universitatea din Basel, unde a studiat filosofia.

În 1726, la doar 19 ani, Leonhard Euler și-a luat doctoratul cu o teză referitoare la propagarea sunetului. În 1727, s-a mutat la Sankt Petersburg, unde a fost cooptat să lucreze la Academia Imperială de Ştiinţe, unde i s-a acordat Marele Premiu al  Academiei Franceze  pentru rezolvarea unei probleme referitoare la dispunerea optimă a catargelor unei nave. Tânărul matematician a învăţat rapid limba rusă, însă a fost obligat să părăsească imperiul când a venit la putere Petru al II-lea, care nu agrea oamenii de ştiinţă din alte ţări.

Ajuns la Berlin în 1741, la propunerea lui Frederic cel Mare al Prusiei, Leonhard Euler a început cea mai prolifică perioadă a vieţii sale, în care a scris 380 de articole, 200 de scrisori pe teme ştiinţifice şi două cărţi de analiză matematică

O mare nenorocire îl lovește în anul 1735: își pierde complet vederea la un ochi. În 1766 s-a reîntors în Rusia, dar a orbit complet. Totuși, chiar și în această situație el a continuat să creeze lucrări de o excepțională valoare științifică.

Pe 18 septembrie 1783 a încetat din viață, fiind înmormântat în cimitirul luteran din Sankt Petersburg.

Leonhard Euler a lucrat în aproape toate ramurile matematicii, printre care geometrie, trigonometrie, algebră, analiză şi teoria numerelor. Acesta a introdus noţiunea de funcţie matematică şi a fost primul care a notat cu „f(x)” aplicarea funcţiei f numărului x. Tot el a introdus notaţiile pentru funcţiile trigonometrice, litera e pentru baza logaritmului natural, litera grecească sigma pentru sumă şi litera i pentru unitatea imaginară. De asemenea,  Euler a popularizat folosirea literii greceşti pi pentru raportul dintre circumferinţa unui cerc şi diametrul său, chiar dacă ideea nu a fost a sa.

Redactor: Raluca Damian