Donarea de organe, lege criticată în Olanda

Donarea de organe face subiectul unei legi adoptate, în data de 13 februarie, de Parlamentul Olandei. Actul normativ este însă aspru criticat, întrucât fiecare adult olandez este considerat automat donator de organe.

Parlamentul Țărilor de Jos a aprobat, în data de 13 februarie, un act normativ referitor la donarea de organe, ce ridică mari semne de întrebare. Controversa survine pe fondul lipsei liberului consimțământ al cetățenilor adulți din Olanda, care reiese din legea nou-adoptată. Aceasta stipulează înscrierea automată în registrul național al donatorilor de organe a fiecărui adult olandez. Cei care nu doresc să le fie prelevate organele, trebuie să-și exprime dezacordul, în mod expres, pentru a fi excluși din registru.

Senatul din Țările de Jos a dat undă verde acestui act normativ aspru dezbătut, Camera superioară a Parlamentului Olandei răspunzând afirmativ, pe muchie de cuțit, acestei legi, 38 de voturi fiind ”pentru” și 36 ”împotrivă”.

Tot la limită, a fost aprobată, în septembrie 2016, de Camera inferioară a Parlamentului acestei țări, Camera Reprezentanților exprimându-se ”pentru” doar cu 75 de voturi și ”împotrivă” cu 74.

În momentul de față, în acest stat european este în vigoare un sistem ce se fundamentează pe acordul prealabil, conform căruia cetățenii Olandei, care vor să-și doneze organele după decesul lor, trebuind să se înscrie ei înșiși în registrul național al donatorilor.

Redactor: Mihaela Țânțaru