Donare de sânge în weekend, la Constanța

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța anunță că persoanele sănătoase, dornice să ajute, pot dona sâmbătă, în intervalul orar 9.00-13.00. 

Solicitările de sânge ale spitalelor din județul Constanța sunt în creștere, iar numărul donatorilor este insuficient, având în vedere cererile.Constănțenii care doresc să doneze dar nu au posibilitatea să facă acest lucru în timpul săptămânii, sunt așteptați sâmbătă, în intervalul orar 9.00-13.00.

Pacienți cu boli grave, atât copii cât și adulți, au nevoie de de tratament transfuzional.  Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța dispune de toate materialele necesare și de cadre medicale dedicate, însă fără ajutorul donatorilor, eforturile lor nu își pot atinge obiectivul.

Pot dona sânge persoane cu vârstă cuprinsă între 18-65 ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă.

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă și neurologice.Cu 3 zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!În ziua donării se recomandă un mic dejun ușor și minim 500 ml lichide.

Persoanele care efectuează o donare completă , de 450 ml sânge,  beneficiază la cerere de:

  • 7 tichete de masă pentru produse alimentare;
  • o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, scutire de la frecvență în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor;
  • decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/ reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.
  • reducere 50% la transportul în comun pentru donatorii din orașul Constanța pentru o perioadă de o lună.

Redactor: Isabela Boantă