Doliu în lumea muzicală

Jon Lord, fostul clăpar al trupei Deep Purple, a murit ieri, la vârsta de 71 de ani. Potrivit site-ului oficial al muzicianului, decesul a survenit într-o clinică din capitala bitanică, Londra.

“Cu multă tristeţe anunţăm decesul lui Jon Lord, care a suferit o embolie pulmonară fatală, astăzi, luni, 16 iulie, la London Clinic, după o îndelungată luptă cu cancerul pancreatic”, se afirmă în mesajul postat pe site-ul muzicianului, citat de Reuters. Jon Lord s-a născut în oraşul britanic Leicester şi a început să ia lecţii de pian încă din copilărie. În adolescenţă şi primii ani ai tinereţii a cântat cu trupe de jazz şi rhythm and blues în baruri, înainte să îşi cumpere prima sa orgă electrică. Jon Lord a fost coautor al multor piese de succes ale trupei Deep Purple, inclusiv al celebrei “Smoke On The Water” şi a colaborat pe parcursul carierei sale îndelungate cu alte trupe şi muzicieni de renume, precum Whitesnake, Paice, Ashton & Lord.

Considerat un pionier al rockului fusion şi al muzicii orchestrale, Jon Lord a susţinut în cadrul show-ului intitulat “Concerto for Group and Orchestra” primul recital alcătuit din piese rock celebre ale trupei Deep Purple în acompaniamentul Orchestrei Filarmonice Regale din Marea Britanie, la Royal Albert Hall din Londra, în 1969. Începând din 1968, trupa Deep Purple a reprezentat un exponent de bază al rockului şi al stilului heavy metal britanic, alături de trupele Led Zeppelin şi Black Sabbath, care au dominat topurile muzicale internaţionale de la sfârşitul anilor 1960 şi în anii 1970. Deep Purple a fost inclusă la un moment dat în Cartea Guinness a Recordurilor la categoria “cea mai zgomotoasă trupă din lume”. Formaţia a cunoscut numeroase schimbări de componenţă şi a avut o pauză în carieră între anii 1976 şi 1984. Jon Lord a fost însă o prezenţă constantă în această trupă, până la retragerea sa definitivă din Deep Purple în 2002, cântând alături de ceilalţi muzicieni care au contribuit la renumele formaţiei, precum toboşarul Ian Paice, solistul David Coverdale şi chitaristul Ritchie Blackmore. Printre proiectele solo ale muzicianului Jon Lord se numără compoziţia orchestrală “Sarabande” din 1976. Trupa Deep Purple a vândut peste 150 de milioane de albume pe plan mondial.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu