Doi militari constanţeni au murit pe câmpul de luptă din Afghanistan

http://www.youtube.com/watch?v=–yYkFOxOdICei doi militari au fost răniţi duminică seara, în jurul orei 22:00, în timpul executării unei misiuni de patrulare. Ei au fost transportaţi la spitalul militar din Baghram, însă din cauza rănilor grave au murit după o oră. Alături de ei și-au pierdut viața alți trei soldați din forțele aliate.

Cei doi militari sunt din Constanţa şi sunt membri ai Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale. Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. Cei doi plecaseră în Afghanistan în luna iunie, cu un contingent din Buzău. La ceremonii a participat, atunci și ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Militarii români din Forţele pentru operaţii speciale acţionează în cadrul ISAF, în zona de Est a Afganistanului.

Alți trei scafandri din trupele de elită ale Forțelor Navale au pierit în tragedia din urmă cu trei ani, când un avion militar s-a prăbușit la scurt timp de la decolare lângă aerodromul Tuzla, în timpul unui zbor de antrenament.

Cei doi militari constanţeni vor fi înaintaţi post-mortem în gradul de sublocotenent. Ministrul Mircea Dușa a subliniat că familiile soldaţilor vor fi sprijinite financiar în limitele prevăzute de lege şi că toate cheltuielile pentru repatriere şi înmormântare vor fi suportate de Ministerul Apărării.

Reporter: Cosmin Bele ; Imagine: Adrian Corchie