Doi lideri și o întrevedere istorică

Singapore a fost în aceste zile scena politică a lumii. Aflat în lumina reflectoarelor și a blitz-urilor presei, orașul–stat a captat atenția întregului mapamond, întrevederea creionând mugurii păcii și prosperității.

După un șir lung de dispute aprigi, războiul cuvintelor și-a îngropat tăișul pe tărâmul negocierilor purtate la Singapore. Arta tratativelor și-a dezvăluit puterea, doi lideri scuturându-și ceremonios mâinile la finalul unui summit istoric. Președintele Statelor Unite ale Americii Donald Trump și liderul Coreei de Nord Kim Jong-un și-au depășit divergențele, pecetluind întâlnirea prin semnarea unui document.

Considerat ”foarte important” și ”foarte cuprinzător” de către Trump și ”istoric” de către Kim, actul este etalarea voințelor politice bilaterale de lansare a unei schimbări majore, care să restabilească pacea în Peninsula Coreeană.

Înțelegerea transpusă în textul documentului prevede o serie de obligații asumate de părțile semnatare. În acest sens, Washingtonul se angajează să acorde ”garanții de securitate” Phenianului în timp ce Coreea de Nord se obligă să acționeze pentru denuclearizarea completă a regiunii.

Redactor: Mihaela Țânțaru