Doi ani de la cele mai sângeroase atentate petrecute în Franța

În urmă cu doi ani, pe 13 noiembrie, Franța a fost lovită de cele mai sângeroase atentate din istoria sa. Peste 130 de oameni au fost uciși în inima metropolei pariziene de nouă jihadiști. Astăzi, în memoria celor care și-au pierdut viața sunt organizate mai multe ceremonii de comemorare. Președintele Emmanuel Macron va depune coroane de flori și va ține un moment de reculegere.

Ziua de 13 noiembrie rămâne una dintre cele mai negre din istoria Franței. Atentatele petrecute în 2015, la Paris, s-au soldat cu 130 de morţi şi 683 de răniţi. Astăzi, la doi ani de la tragicele evenimente, vor fi organizate mai multe ceremonii de comemorare. Președintele Emmanuel Macron va merge în locurile vizate de atacuri – începând cu Stade de France și încheiând cu sala Bataclan, va depune coroane de flori și va ține un moment de reculegere.

Vă reamintim ceea ce s-a petrecut pe 13 noiembrie 2015: trei celule operative formate din câte trei jihadiști au comis mai multe atacuri în capitala franceză. Trei dintre ei s-au detonat în apropiere de stadionul Stade de France, alți trei au atacat restaurantele și cafenelele din arondismentele 10 și 11. În sala de concerte Bataclan, doi jihadiști s-au detonat iar al treilea a fost ucis de către forțele de ordine care au luat cu asalt clădirea.

La patru luni de la atacuri, un singur terorist a fost capturat în viață  și asta în urma unei operațiuni de amploare, desfășurate în Belgia. Până acum, însă, acesta nu a făcut nicio declarație care să-i ajute pe anchetatori să stabilească modul în care au fost organizate atentatele.

Franța nu și-a revenit complet după evenimentele din 2015… timp de doi ani s-a aflat în stare de urgență. În toată această perioadă, autoritățile au dejucat 32 de atentate, au efectuat 4.457 de percheziții și au confiscat 625 de arme de foc.

Redactor: Ramona Caba