Documente oficiale arhivate în ruină

O femeie din Constanța a încercat să obțină documente oficiale pentru a dovedi în instanță că are dreptul să fie încadrată pentru o pensie mai mare.

Femeia a fost trimisă și la București și, într-un final, din nou la Constanța. Ba chiar a ajuns să caute cu mâinile ei actele într-o arhivă. Locul în care sunt depozitate documentele este revoltător. Pare o hală degradată, cu mucegai, o imagine dezolantă. Tot acolo, ar fi depozitate și arhivele altor instituții.

Anica Mîrț povestește cum a fost nevoită să intre în această clădire, care aparține Agenției de Plăți și Inspecții Sociale, pentru a-și căuta singură documentele de care avea nevoie pentru a obține o mărire de pensie. Ea a spus că, în urma mai multor cereri, ea și alte trei persoane aflate în aceeași situație au venit să-și caute documentele în clădirea în care erau acestea depozitate.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut verificări la una dintre casele de pensii teritoriale și a declarat că nu toate cărţile de muncă sunt scanate, deşi acestea trebuiau introduse în sistem în urmă cu peste 12 ani.

„Situaţia găsită în sistem este gravă. Nu pot să înţeleg cum de nu a păsat nimănui de aceste probleme. Casele de Pensii spun că nu pot avea încredere în corectitudinea informațiilor. Pe scurt, bani aruncați, timp irosit. Sunt oameni cărora nu le pasă că se irosesc resurse. Cineva nu și-a făcut treaba și cineva a decis să se renunțe, oprind practic România în loc cu câțiva ani și purtând pensionarii pe drumuri pe la angajatori/ITM, etc”, a scris ministrul Violeta Alexandru pe Facebook.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a solicitat Casei Naţionale de Pensii Publice, Inspecţiei Muncii şi Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială să prezinte o situaţie a condiţiilor de depozitare a documentelor.

„Am cerut Casei Naționale de Pensii Publice, Inspecției Muncii și ANPIS să îmi prezinte o situație a condițiilor de depozitare a documentelor. Rămân la părerea că, indiferent de nevoile (reale) de investiții în infrastructură, primul lucru care trebuie să se întâmple în instituțiile publice este să ne pese. Sigur că obiectivul meu, și am avut astăzi o întâlnire în acest sens, este să ajungem la o reală digitalizare a documentelor (suntem, din păcate, în urmă, foarte în urmă, cu bani irosiți pe proiecte abandonate sau făcute neserios). Dar până atunci, nu ne putem bate joc de oameni, de documentele lor, practic – de viața lor”, a scris Violeta Alexandru, pe Facebook.

Documentele depozitate în condiții de mizerie la Constanța ar aparține de fapt Agenției de prestații sociale.

Redactor: Cristina Niță