Dobrogea – multiculturalitate etnică

Cei care vor trece pragul muzeului de arta populară din Constanța vor putea admira costume populare tradiționale ale mai multor minorități din Dobrogea. Expoziția este deschisă până în luna iunie.

Dobrogea este cea mai colorată zonă a țării când vine vorba de multitudinea de etnii regăsite pe teritoriul ei. Aromâni, turci, tătari, greci, bulgari sau ruși lipoveni, cu toții fac parte din identitatea culturală a plaiurilor din partea de sud est a țării. Acesta a fost și motivul pentru care la Muzeul de Artă Populară din Constanța a fost deschisă expoziția temporară care aduce în atenția publicului porturile tradiționale ale fiecărei etni.

Cea mai mare comunitate etnică din Dobrogea este cea a turcilor și tătarilor. Credincioşii musulmani din Romania sunt în numãr de circa 70 000, dintre care 85 % trãiesc în judeţul Constanţa, 12 % in judeţul Tulcea, iar restul în diferite centre urbane ca : Bucureşti, Brãila, Galaţi, Cãlãraşi, Giurgiu, Olteniţa sau Turnu Severin. În România existã peste 50 de comunitãţi musulmane. În judeţul Constanţa sunt 63 astfel de comunitãţi. Costumele lor se caracterizează prin șalvari și veste cu broderii orientale executate în ateliere urbane.

Mulți dintre cei care au călcat pragul expoziției au fost foarte curioși să afle și povestea etniilor care au ajuns pe teritoriul Dobrogei.

Expoziția va fi deschisă publicului până în luna iunie.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea