Dobrogea este un ţinut plin de legendă, care ascunde o istorie ce merită povestită (VIDEO)

Denumirile localităților din această zona … nu au fost alese la întâmplare, ci ascund povești din cele mai vechi timpuri. Coloniile grecești, turcii sau tatarii care, cândva au ocupat aceste ținuturi au avut contribuția lor.

 “Nu de putine ori ne-am intrebat de unde provin numele localitatilor in  care locuim sau pe care le vizitam. Amuzante sau nu, fiecare denumire ascunde în spate o intreagă istorie.

Orasul Constanța a fost întemeiat în urma colonizării grecești sub numele de Tomis și era folosit de greci pentru comerț. Mai tarziu, ia numele de Constanția, nume dat de către împaratul Constantin cel Mare în onoarea surorii sale, Constanția. “

La fel ca în cazul orașului Constanța, Mangalia a fost stabilitită tot de o colonie grecească, în perioada secolului al XIII-lea sub numele de  Callatis În ciuda numeroaselor războaie și stăpâni succesive ale perșilor, macedonenilor, dacilor sau romanilor, orașul a prosperat timp de 1200 de ani. Numele de Mangalaia apare pentru prima dată în secolul XVI și este de origine tătărească însemnând “cea mai frumoasă”.

Orașul Cernavodă este numnit după legendarul domn Negru Vodă care a pus bazele localității. Numele său derivă din slavonul “cernîi” care inseamnă negru.

Denumirea oraşului Techirghiol derivă din cuvântul turcesc Tekirgöl care înseamnă “lac”. Legenda spune că oraşul a fost înfiinţat de Techir, un bătrân olog şi orb care a ajuns cu măgarul său, pe malul acestui lac. În ciuda eforturilor de a ieși din nămol, bătrânul si-a dat seama de efectele curative ale acestuia.  Odată ieşiţi din lac, Techir realizeză că de acum ochii săi puteau distinge  din nou lumina, iar picioarele sale de multă vreme neputincioase, începuseră să-l asculte. De asemenea măgarului i se vindecaseră  plăgile urâte de pe spate, iar trupul său se înviorase vizibil. Vestea că namolul din lacul Techirghiol ar fi miraculos s-a răspândit cu repeziciune , astfel că auzind ce minune  i s-a întâmplat lui Techir şi măgarului acestuia, mii de oameni au venit la aici pentru a-și vindeca rănile.

Numele orașului Ovidiu este legat de marele poet latin Ovidius, simbol al trecerii romanității pe aceste meleaguri. Există multe presupuneri că mormântul poetului Ovidius s-ar afla pe această insulă aşa cum circulă şi legende cum că cei doi stejari bătrâni ce se înalţă la Ovidiu ar fi fost plantaţi chiar de poet .

Denumirea orașului Medgidia provine din turcescul Mecidiye , pana in anul 1950 fiind un cunoscut targ de cereale, administrat de sultanul Abdul Medgid. Mai tarziu, localitatea i-a preluat numele.

“După cum am vazut toate localitățile își au denumirile în urma unor evenimente important. La fel și în cazul  comunei Cogealac ce datează din secolul XIX sub numele turcesc Hogeainlic, care înseamna „poşta mare”. Localitatea este amplasată la jumătatea drumului dintre oraşele Constanţa şi Tulcea. În această zonă poposeau în trecut poştalioane trase de cai, care transportau zilnic poşta şi tot aici se făcea schimbul de cai pentru ca poştalioanele să-şi continue drumul spre nordul sau sudul Dobrogei.

Orasul Năvodari își are originea în numele de Carachioi, nume derivat din kara si koy semnificând “satul negru” datorită strazilor inguste si umbrite de coroanele copacilor. Ulterior, în anul 1932 ia numele de Navodari, potrivit activitatii principale a locuitorilor.

Numele comunei Tuzla  isi are originea de pe vremea grecilor, purtand atunci numele de Stratonis. După ocuparea otomanilor, localitatea a luat numele de Tuzla care în limba turcă înseamnă salină / sărat dat fiind faptul că în apropiere se află lacul Techirghiol.

Redactor: Paula Moroi