Dobrogea, edificii cu mozaic

Dobrogea este percepută și valorizată ca un mozaic de etnii și culturi, un teritoriu-model al dialogului interreligios și intercultural. Pornind de la această idee, Asociația Eurocult a implementat proiectul DOBROGEA, EDIFICII CU MOZAIC: CREDINȚA, CULTURA, CETATEA.

Seria evenimenelor a debutat astăzi la Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța. Timp de 3 zile, vor avea loc dezbateri, conferințe, mese rotunde și simpozioane care au ca scop dezvoltarea unor noi platforme de cunoaștere, promovare și păstrare a elementelor culturale, lingvistice, religioase și istorice ale minorităților etnice dobrogene.

Unul dintre simbolurile relevante ale regiunii îl reprezintă Edificiul roman cu mozaic din Constanța, monument istoric construit în secolul al IV-lea, a cărui impresionantă sală cu mozaic funcționa inclusiv ca loc de întâlnire a negustorilor și oficialităților vremii de atunci.

Populaţia de un milion de locuitori trăieşte aici de secole în cea mai deplină înţelegere. Toleranţa dobrogenilor este o calitate, nu un defect, astfel că în Dobrogea, conflictele interetnice au fost extrem de rare, iar supremaţia etnică nu a fost niciodată o miză.

La evenimentele din cadrul proiectului vor participa în perioada 26-28 septembrie, ca invitați speciali, profesori universitari din țară și străinătate, reprezentanți ai minorităților dobrogene, președinți ai organizațiilor naționale și județene ale comunităților etnice.

Reporter: Cristina Niță ; Imagine: Adrian Corchie