DNA a confirmat informaţiile potrivit cărora rectorul Universităţii Ovidius a fost reţinut

Direcţia Naţională Anticorupţie a confirmat informaţiile potrivit cărora rectorul Universităţii Ovidius a fost reţinut pentru luare de mită. Potrivit anchetatorilor acesta a solicitat sume de bani în schimbul subiectelor la examenul de admitere de la Facultatea de Farmacie. Alături de Dănuţ Epure, o altă persoană pe nume Tala Stere a fost reţinută fiind acuzată de complicitate. Se pare că această persoană a fost intermediar.

În cursul lunii august 2012, inculpatul Dănuţ Tiberius Epure, în calitate de rector al Universtăţii Ovidius, a primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 1.000 de euro, pentru a facilita admiterea fiicei persoanei de la care a primit banii la Facultatea de Farmacie din cadrul Universtăţii Ovidius, pe un loc destinat studenţilor străini.  De asemenea, în cursul lunii iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț a pretins, atât direct cât și prin intermediar, de la două persoane, suma totală de 9.000 de euro pentru a pune la dispoziția unor candidați la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs.
Din banii pretinși în luna iulie 2013, inculpatul a primit suma de 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidați subiectele și rezolvările acestora la disciplinele biologie și chimie. În acest demers, de pretindere și primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuț a fost ajutat de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relația cu persoana care a dat suma de bani.

Percheziţiile au demarat marţi dimineaţă la domiciliul rectorului şi au continuat timp de 5 ore la biroul de la universitate care a fost sigilat şi ulterior desigilat în prezenţa acestuia. Dănuţ Epure şi Tala Stere au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Avocatul rectorului, Cătălin Filişan a luat parte la toate percheziţiile procurorilor DNA, însă la Tribunalul Bucureşti, rectorul va fi reprezentat de un alt avocat.

La nici o lună de la numirea sa în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România, Dănuţ Epure a fost suspendat în urma unei decizii luate în unanimitate de către Biroul Permanent al Consiliului până la elucidarea situaţiei în care se află.  Fostul ministru al Educaţiei şi membru în Comisia de învăţământ în Senatul României, Ecaterina Andronescu este de părere că până la o decizie a instanţei, rectorul trebuie suspendat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie continuă actele de urmările penală şi în cazul altor persoane.