Distruse de indolența și ignoranța oamenilor

Ca o poartă de intrare în municipiul Medgidia, stă martoră și suportă consecințele nefaste ale trecerii anilor o lucrare monumentală. Aceasta face parte dintr-un ansamblu de opere de artă, realizate în perioada comunistă. Există însă alte zeci de statui și sculpturi care au fost uitate și chiar vandalizate.

În urma unor tabere de creație ale tinerilor artiști din perioada comunismului, Medgidia s-a îmbogățit cu un patrimoniu de opere de artă: sculpturi din lemn sau ceramică, statui sau alte elemente extrem de interesante. Una dintre ele o regăsim chiar la intrarea în oraș. Lucrarea de artă este degradată, spartă și fără nicio urmă de recondiționare. Mai mult decât atât zace lângă o groapă de gunoi.  În oraș mai există multe alte monumente de artă care se regăsesc în aceeași situație. Degradarea și vandalizare au fost observate începând cu anul 1989, deși toate aceste opere de artă pot conferi o identitate culturală municipiului Medgidia.

Directorul DGDPP, Niculae Păun confirmă faptul că incinta Complexului Sportiv gazduiește o parte din aceste monumente.

Într-o situație precară și delicată se află sculptura intitulată„Fata cu coșul”. Viceprimarul Luminița Vlădescu spune că a avut în vedere o posibilă reabilitare a monumentelor, însă prioritățile au fost altele.

Locuitorii mai în vârstă își amintesc de momentul în care tinerii studenți de la Facultatea de Arte veneau în oraș pentru a da viață frumoaselor monumente. Acum sunt dezamăgiți de consecințele anilor care au trecut, atât peste oraș cât și peste identitatea culturală.

În concluzie, se poate spune că în secolul XXI, cultura nu este profitabilă. Tocmai de aceea, muzeul zace în paragină, cinematograful a devenit spațiu comercial, iar statuile devin, încet, dar sigur, niște ruine. Trist este faptul că toate aceste aspecte conduc la pierderea identității culturale a municipiului Medgidia.

Redactor: Paul Alexe