Dispariție misterioară în largul mării

Un navigator din Constanța ar fi dispărut, efectiv, de la bordul navei pe care lucra, în largul Mării Galbene din China. Familia îndurerată crede că bărbatul a fost ucis și acuză autoritățile că nu au făcut nicio anchetă.

Petrică Mandeș, în vârstă de 57 de ani este ofițer 1 mecanic pe vasul comercial Huahine, aflat sub pavilion maltez. Acesta s-a îmbarcat pe data de 15 iulie din Australia, iar pe 20 iulie, vasul a părăsit portul, având ca destinație portul chinez Caofeidian, unde trebuiau să ajungă pe 8 august. Pe 5 august, familia a primit o veste teribilă: bărbatul dispăruse fără urmă în timp ce nava se afla la 180 de mile est de coasta Chinei.

Familia dă vina pe autorități, care nu s-ar fi interesat și nu ar fi respectat procedurile în astfel de situații.

Din informațiile oferite de colegi, rezultă că acesta ar fi fost văzut ultima oară la ora 04.30, cu o cafea în mână, moment din care nu se mai știe nimic despre el. La ora 10.00, toate navele din zonă au fost alertate și rugate să contribuie la căutarea lui, vasul Huahine schimbându-și cursul, pentru a-l căuta, până la ora 20.00 (ora locală), când operațiunea a fost încheiată. Menționăm că nu au fost efectuate căutări prin scufundări sau la suprafața apei, ci numai de pe puntea navei. Demersurile familiei, efectuate prin Ambasada României în China, Consulatul Shanghai, pentru a se desfășura la bordul navei o anchetă care să elucideze împrejurările dispariției lui Petrică Mandeș au rămas fără ecou. Nava a staționat în rada portului Caofeidian timp de câteva zile, perioadă în care, conform procedurilor în astfel de situații, ar fi trebuit arestată. – susțin reprezentanți legali ai familiei intr-un comunicat de presă.

Rudele bărbatului au precizat că nu se vor liniști până nu vor afla ce s-a întâmplat cu exactitate în seara dispariției.

Reporter: Andreea Iliescu ; Imagine: Adi Florea