Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va veni în vizita la Bucuresti

Christine Lagarde, se va afla în vizita în Romania în perioada 15-16 iulie, urmand sa sustina la Bucuresti un discurs despre identificarea unei “noi paradigme de creştere” economica in regiune. Suna grandios, dar  poate domnia sa, intr-o pauza de cafea, va dori sa ne spuna cateva cuvinte si despre acuzele aduse de catre justitia franceza. Faptele pentru care Christine Lagarde este acuzata nu sunt deloc de neluat in seama. Din functia de ministru de finante, a facilitat anumite compensatii in valoare de 285 milioane euro pentru omul de afaceri Bernard Tapie. Avand in vedere cele anterior relatate, cred ca multi politicieni vor fi interesati in a-si lua notite, acum ramane de vazut daca vor fi interesati de discursul oficial sau de cel din pauza de cafea.

Dar, sa acordam importanta cuvenita acestei vizite, mai ales ca FMI a avizat, saptamana trecută, ultimele doua evaluari ale acordului cu Romania. De asemenea, a aprobat scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile de la Bucureşti, astfel ca acordul început în 2011 a fost finalizat cu succes. Acest acord al României este în valoare de 5 miliarde de euro, si a fost tratat de autoritatile romane ca fiind preventiv, fara să fie trase fonduri. Factori catalizatori in semnarea acestui acord au fost reprezentati de catre reducerea arieratelor, imbunatirea managementului la companiile de stat si privatizarea CFR Marfa.

Putem spune ca este un lucru pozitiv faptul ca avem surse de finantare insa sper sa nu fim nevoiti sa le utilizam, mai ales ca doamna Lagarde are o prognoza nu prea optimista in privinta economiei mondiale.

In plan intern, economistii nostri ne spun ca Romania este stabila din punct de vedere macroeconomic, iar bilantul primului semestru sustine acest aspect.