Dintr-o ruină într-un colț de rai

Mulți români au plecat din România pentru a-și câștiga existența în străinătate. Unii au ales să facă acest lucru pentru a avea o șansă în plus sau pentru a câștiga mai bine. În Murano, mica insulă de lângă Veneția, există un conațional care ne face să spunem cu mândrie: este un ROMÂN de al nostru!

Ecomonist de profesie, Ion Cafadaru are poate cea mai frumoasă poveste de succes a unui dâmbovițean care a ales să părăsească România. Plecat din Dărmănești, Cafadaru a ajuns proprietarul unei biserici de patrimoniu UNESCO, veche de 800 de ani.

Santa Chiara, o celebră biserică în anii de glorie a sticlei de Murano, aflată pe insula cu același nume, pare să-l fi așteptat pe român. Cu banii obținuți din vânzarea afacerii pe care o avea în România, Ion a simțit că trebuie să cumpere ruinele bisericii. A reușit să refacă un loc încărcat de istorie, transformându-l într-o bijuterie.

Ceea ce părea imposibil de realizat pentru italieni, a fost un adevărat succes pentru românul nostru. De cinci  ani a fost nevoie pentru a reconstrui lăcașul. Deoarece Insula Murano este patrimoniu UNESCO, reabilitarea a trebuit realizată doar în anumite condiții, folosind materiale de epocă.

Biserica de astăzi găzduiește o colecție impresionantă de obiecte din sticlă Murano, realizate de dâmbovițeanul nostru. Acesta a făcut ucenicie pe lângă meșterii sticlari ai insulei și a învățat tainele unui meșteșug aflat pe moarte. Acesta a reușit să redea orașului un loc încărcat de istorie. Mai mult, Cafadaru a așezat un cuptor de sticlă chiar în biserică unde realizează demonstrații pentru turiștii care trec pragul bisericii. Cuptorul de sticlă face parte tot din sufletul lăcașului care a găzduit în urmă cu 200 de ani cea mai mare fabrică de sticlă din insula Murano.

Redactor: Oana Jărloianu