Din 2014, este posibil sa aveti parte de musafiri nepoftiti

Cine nu şi-a plătit taxele şi impozitele şi nu a dat curs somaţiilor trimise de ANAF va fi vizitat acasă de inspectorii fiscali. Cum bugetul nu este tocmai marinimos anul acesta, instituţia care adună bani la buget s-a reorganizat şi este pusă pe fapte mari. Fiscul nu mai vrea să ierte pe nimeni.

Zeci de mii de contribuabili au primit în ultimele luni somaţii de la Fisc pentru că au restanţe la plata dărilor către stat. În multe cazuri, sumele sunt derizorii, chiar şi de un leu dar unde-i lege, nu-i tocmeala. Somaţiile s-au dovedit a fi cea mai eficientă modalitate de recuperare a datoriilor către bugetul de stat, potrivit datelor ANAF. Prin această metodă, Fiscul a încasat aproape 6,2 miliarde de lei din cele peste 9 miliarde de lei recuperate doar în prima jumătate a anului.

S-a mers până într-acolo încât zeci de mii de firme au primit scrisori că se vor trezi cu inspectorii Fiscului la uşă dacă au probleme cu actele.

Iar cine nu vrea să plătească de bunăvoie se va trezi cu inspectorii la uşă. Dacă inspectorii fiscali vor să se asigure că veniturile declarate se potrivesc cu realitatea, va trebui să le permiteţi accesul în locuinţă. Sunteţi liber să refuzaţi acest lucru, caz în care Fiscul va trebui să obţină o autorizaţie din partea instanţei.

Care este cauza pentru care sunt atat de determinati?

Guvernul a avizat în vară reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a decis înfiinţarea Direcţiei Antifraudă. Cele 221 de administraţii fiscale din ţară urmau să fie comasate în opt direcţii regionale şi doar 47 de unităţi fiscale locale. Multe planuri glorioase pentru un singur scop: mai mulţi bani aduşi la bugetul de stat.

Peste 2.500 de angajaţi ai ANAF au primit preavize, iar pentru a rămâne pe post au fost obligaţi să dea concurs. Rezultatele au fost dezastroase. În Bucureşti, au promovat examenul mai puţin de 40% dintre cei care s-au prezentat. La nivel naţional, abia dacă jumătate dintre aplicanţi au trecut testările.

Activitatea Fiscului a fost practic blocată câteva luni bune. Angajaţii erau preocupaţi mai curând de păstrarea locurilor de muncă decât de colectarea veniturilor la buget.

Procesul de reorganizare al ANAF va dura până în 2015. Proiectul, finanţat de Banca Mondială şI de bugetul de stat, costă peste 70 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.