Difteria, pericolul de la granița României

În contextul situaţiei epidemiologice din Ucraina, unde, în ultimele două luni, au fost înregistrate zeci de cazuri de difterie, boala pândește primejdios la granița României și devine pe zi ce trece o amenințare tot mai reală pentru populația țării noastre.

Ministerul Sănătății de la București a dispus aplicarea mai multor măsuri de urgență care să contracareze apariția și răspândirea maladiei pe teritoriul statului român.

“Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea activităţii de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluţia unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina.”, a transmis ministerul de resort din România.

În condițiile în care vaccinarea este singura metodă de prevenire a apariţiei acestei boli, Direcția de Sănătate Publică Tulcea nu dispune la ora actuală de nicio doză de vaccin, motiv pentru care a cerut instituției omoloage din Brăila o cantitate de 600 de vaccinuri antidifterie.

Solicitarea reprezintă o măsură de precauție iar dozele vor fi transferate către DSP Tulcea cu titlu gratuit.

Având în vedere că în România nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie de 40 de ani, DSP Tulcea a reamintit medicilor de familie definiţia de caz şi problemele de sănătate speciale conexe care trebuie să facă obiectul supravegherii epidemiologice.

Aceasta a mai afirmat că părinţii copiilor care trebuie să fie vaccinaţi sunt receptivi la acţiunile medicilor de familie.

În urmă cu câteva zile, Societatea Naţională de Medicina Familiei a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte ameninţarea epidemiologică de la graniţa de Nord a ţării afirmând că măsurile luate de Ministerul Sănătăţii sunt bune dar că trebuie completate.

”Medicii de familie au primit alerte epidemiologice de la direcţiile judeţene de sănătate publică şi Ministerul Sănătății a dispus achiziţionarea de stocuri de ser vaccinal împotriva difteriei.”, au afirmat medicii de familie.

Aceștia au cerut în mod imperios autorităţilor să intensifice măsurile de prevenire şi să se pregătească pentru combaterea difteriei.

”Societatea Naţională de Medicina Familiei solicită oficial lansarea de urgenţă a unui program naţional pentru vaccinarea populaţiei adulte expuse riscului de îmbolnăvire, program care să cuprindă măsuri de susţinere/compensare a costurilor pentru vaccin şi campanii de informare şi conştientizare a populaţiei.”, au precizat medicii de familie.

Printre argumentele solicitării formulate de către aceștia poate fi enumerat faptul că ultimul vaccin din Programul Naţional de Vaccinare care conţine anatoxina difterică se administrează la 14 ani iar perioada de protecţie în faţa bolii este, în medie, de 10 ani. În lipsa administrării unui rapel la toţi adulţii de peste 24 de ani se creează condiţiile apariţiei unei populaţii receptive, expuse riscului de îmbolnăvire.

În România se foloseşte un vaccin care se utilizează în toată Europa şi care poate fi administrat şi adulţilor. Vaccinul asigură protecţie în acelaşi timp şi faţă de tetanos, boală cu evoluţie extrem de gravă chiar şi cu tratament specific, şi faţă de tusea convulsivă, din ce in ce mai des întâlnită la nivel global. În statele civilizate, vaccinarea împotriva difteriei se face periodic, şi după vârsta copilăriei, prin programe naţionale.

Redactor: Mihaela Țânțaru