Desfășurare de forțe NATO în apele Mării Negre

Desfășurare spectaculoasă de forte în Marea Neagră. Aproape două mii de militari din mai multe țări NATO și un adevărat arsenal de luptă au asediat teatrul de operațiuni organizat aici, sub comanda romanească. Scenariul de război este conceput de planificatori de la noi din țară , iar conducerea și coordonarea operațiunilor se face de la malul mării.

O forță navală puternică ce trebuie să ajungă la uscat pentru a cuceri țărmul este aproape întotdeauna impiedicată de minele submarine, la câțiva metri pentru a nu fi detectate de nimeni. Au putere de explozie colosală și sunt capabile să scufunde și cea mai puternică navă de razboi. Iar ca o forță de invazie să se poată apropia de țărmurile inamice care trebuiesc luate cu asalt, cineva trebuie să coboare sub apă, sa caute bombele, să le dezamorseze sau să le distrugă. Asta fac scafandrii de lupta, mai tot timpul.

Manevrele militare adună pe același teatru de luptă scafandri din mai multe țări. Românii se vor antrena cot la cot cu specialiștii germani în deminari subacvatice. Ei vor fi asistați de experții polonezi și vor lucra împreuna cu militari spanioli și turci, pentru dezamorsarea minelor.

Numai echipamentul de scufundare poate ajunge la o greutate de 50 de kilograme, iar pentru intervenție scafandrii trebuie să mai transporte cu ei în adâncuri sonare portabile și detectoare de metale.

Scafandrii trebuie sa fie cu ochii în patru, deoarece, în adâncurile Mării Neagre nu exist vizibilitate mai mare de cinci metri.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea