Descoperire extraordinară pentru arheologii din Argeș

Două inele de aur, dar şi alte bijuterii din aur și argint, datând de acum 500 de ani, au fost găsite în fundația unei mănăstiri. Alături de veritabila comoară se aflau și oseminte, care se pare că, spun specialiștii, au aparținut unor nobili.

Comoara a fost descoperită cu ocazia unor săpături de renovare, în interiorul mânăstirii Valea, județul Argeș,  lăcaş de cult ce datează din secolul al 6-lea. Arheologii au găsit trei morminte în care se aflau osemintele a două femei și un copil, vechi de aproape 500 de ani.  Alături era  îngropată o adevărată comoară, formată din mai multe bijuterii din aur masiv şi argint. Specialiștii afirmă că, după straiele şi podoabele aurite, cei îngropați sunt nobili, cel mai probabil aparținând familiei domnitorului Radu Paisie, descendent al lui Neagoe Basarab.

După evaluare, toate bijuteriile vor fi incluse în tezaurul şi patrimoniul României.

Obiectele care au supraviețuit cel mai bine timpului sunt bijuteriile, din păcate veștmintele lucrate cu fir de aur în care au fost înmormântați nu s-au conservat bine. Potrivit arheologilor, cele două femei erau tinere, iar copilul avea în jur de 12 ani. Şantierul arheologic de la Mânăstirea Valea din Argeş va fi deschis până la sfârşitul săptămânii.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Raluca Damian