Descoperire epocală în Marea Neagră

Un cimitir fantomă cu 60 de epave antice, perfect conservate, a fost  descoperit de către oamenii de știință britanici, în Marea Neagră. Pentru cercetătorii  marini acestea sunt o adevărată mină de aur. Navele prezintă tehnici de construcție pe care majoritatea oamenilor de știință  nu le-au mai văzut până acum.

Zeci de epave antice bine conservate au fost găsite de către cercetătorii britanici, în partea de jos a Mării Negre. Au fost descoperite 60 de nave scufundate, unele dintre ele vechi de  2.500 de ani. Cele mai multe nave găsite au o vechime de aproximativ 1300 de ani, datând din secolul al IV-lea î.Hr. Proiectul a implicat o echipă internațională condusă de Centrul de Arheologie Maritim al Universității din Southampton. Descoperirea ”cimitirului de epave” a fost întâmplătoare. Fiecare navă din acest loc, plecând de la cea mai veche şi până la cea mai recentă, oferă o viziune asupra traseelor şi tradiţiilor maritime. Multe dintre ele prezintă caracteristici care sunt cunoscute numai din desene sau descrieri scrise, cum nu au fost văzute până acum.

La o adâncime mai mare de aproximativ 150 de metri, Marea Neagră are un conţinut scăzut de oxigen, așa că organismele nu pot supravieţui. Acest lucru a dus la conservarea foarte bună a epavelor. Sculpturile din lemn ale unor nave au rămas intacte de-a lungul secolelor. Cercetătorii susțin faptul că descoperirea lor este “cu adevărat neegalată”. Detaliile și locațiile epavelor sunt păstrate, în secret, de către cercetători, pentru a le proteja.

Redactor: Lavinia Barbu