Descinderi cu mascații la domiciliile mai multor vameși constănțeni (VIDEO)

După luni de filaj, în care s-au implicat lucrători ai SRI şi DGIPI, autoritățile merg la sigur. Zeci de adrese ale vameșilor din Constanța și Călărași, precum și ale mai multor societăți comerciale din țară au fost percheziționate marţi dimineaţă. Zeci de persoane au fost conduse la sediul DIICOT pentru audieri în dosarul traficului cu produse petroliere pe piața internă.

Ancheta a scos la iveală faptul că membrii grupării au achiziționat peste 11 mii de tone de motorină Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor. Scopul era acela de a transforma motorina în produse petroliere inferioare pe care o vindeau pe piața internă. Paravanul operațiunii era antrepozitul fiscal din Călărași, dar în realitate motorina era tranzacționată prin intermediul unor societăți comerciale atît din Constanța cît și din alte județe ale țării, inclusiv societăți „fantomă„. Vameșii din Călărași aveau misiunea de a  „legaliza” tranzacțiile, prin efectuarea unor controale formale la societățile respective.

Procurorii DIICOT spun că gruparea infracțională era alcătuită din opt membri. La Călărași, șeful Direcției Regionale Vamale, Ion Voicu, este direct vizat. Anchetatorii suspectează că acesta ar acționa în aceeași rețea infracțională cu fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruț Marta.

La Constanța oamenii legii au percheziționat 13 adrese, atît locuințe particulare cît și sediile unor societăți comerciale vizate de anchetă și au ridicat mai mulți suspecți. În continuare se fac verificări asupra persoanelor implicate în dosarul de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili în care oamenii legii și trafic de produse petroliere. Zeci de nume se află pe lista neagră a procurorilor DIICOT, iar audierile sunt în plină desfășurare.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Bogdan Grigorescu