Deputatul constantean Remus Cernea a salvat viata unui copac

Deputatul constantean Remus Cernea a salvat viata unui copac. Castanul era programat sa fie doborat de angajatii primariei care au primit o cerere in acest sens de la un afacerist care avea usa magazinului exact in dreptul lui. Locatarii s-au opus acestei cereri si cu ajutorul lui Cernea au reusit sa lase copacul in picioare.

Cernea atragea atentia ca in Constanta se “pune la cale o crima impotriva mediului”, referindu-se la taierea acestui castan programata pentru azi dimineata. Remus Cernea spune ca taierea este ilegala, intrucat Agentia pentru Protectia Mediului Constanta nu a emis avizul necesar. El a facut un apel catre cetateni sa vina dimineata “pentru a apara castanul” si adresat un apel Primariei Constanta “sa stopeze acest abuz”. Doar trei cetateni au raspuns chemarii politicianului, toti trei locatari in blocul de langa castan.

La scurt timp dupa ce proprietarul spatiului de la parter si-a amenjat magazinul, s-a vazut incurcat de castanul care-i crestea in dreptul usii. A mers la Primarie si-a cerut sa fie taiat copacul, iar edilii orasului n-au stat pe ganduri si i-au dat aprobarea.

In cele din urma, dupa lungi parlamentari in fata blocului cu reprezentantul Primariei Constanta, s-a luat hotararea ca arborele sa ramana la locul lui. Poate doar va fi toaletat putin dar nu va mai fi taiat.

Restrângerea spaţiilor verzi accentuează puternic riscurile ecologice urbane şi are un impact negativ imediat asupra calităţii vieţii şi stării de sănătate a populaţiei. Spre deosebire de alte ţări europene, România are o situaţie net deficitară privind suprafaţa medie a spaţiului verde pe locuitor, dacă avem în vedere că norma OMS este de 50 mp/locuitor, iar standardul Uniunii Europene este de 26 mp/locuitor. În aceste condiţii, populaţia multor oraşe din ţara noastră nu dispune, în prezent, de necesarul minim de spaţii verzi iar Constanta este unul dintre ele.

Redactor: Adrian Boioglu