Depresia reactivă este tipul cel mai frecvent intalnit de depresie

Depresia reactivă este tipul cel mai frecvent intalnit de depresie, mai ales in aceasta societate.

Depresia endogenă este acel tip de depresie care are ca si cauză, factorii biologici, ereditari. In schimb, depresia reactivă este determinată de factori psihosociali sau de un eveniment dificil prin care persoana trece la un moment dat in viață. Debutul nu se produce intotdeauna imediat după actiunea factorului favorizant. De cele mai multe ori acest lucru se intamplă la o perioadă variabilă de la actiunea lui.

Primii 10 factori stresori in viața unui individ sunt in ordine descrescatoare ca intensitate.

Depresia poate afecta pe oricine, indiferent de sex, varstă, pregătire intelectuală sau nivel socio-economic, insă nu fiecare dintre noi raspunde la fel la acesti factori declansatori.

Ca simptome specifice ale depresiei reactive intalnim dispozitia depresivă, iritabilă, irascibilitatea, nervozitatea sau scăderea pragului de toleranță la frustrare.

Bolnavul poate să zambească sau chiar să nege schimbarea de dispozitie, dar să se plangă in schimb de dureri persistente, cel mai frecvent intalnite fiind durerile de spate. La fel, poate să prezinte accese de plâns sau dimpotrivă să acuze incapacitate de a simti emotiile.

Manifestarile psihologice asociate sunt exprimate prin lipsa de incredere in propria persoană, cu stima de sine scazută, indecizie, scăderea capacitatii de concentrare, retractie socială și gandire pesimistă.

Ca in orice  afectiune interventia terapeutică precoce este ideala. Cu cât vizita la medicul psihiatru sau la psiholog este intarziată, cu atat rezultatul benefic al tratamentului va fi mai greu de obtinut.

In cazul depresiei reactive combinatia tratamentului antidepresiv si al psihoterapiei duce la cele mai bune rezultate si este cea mai indicată.