Depozitul de deșeuri de la Tortoman va fi dat în folosință!

Depozitul de deșeuri de la Tortoman va fi dat în folosință înainte de termen. Se vor colecta deșeuri din trei zone ale județului Constanța, respectiv Deleni, Hârșova și Medgidia. Gunoaiele vor fi descărcate în afara localității Tortoman, fără a afecta condițiile de mediu sau populația din localitate.

Autorităţile de la oraşe trebuie să închidă toate depozitele neconforme de deşeuri. Astfel, în anul 2008, Consiliul Judeţean Constanţa realiza un plan prin care cele mai mari, dar şi mai vechi gropi de gunoi din judeţ să fie desfiinţate. Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Constanţa prevede înfiinţarea de staţii de tratare mecano-biologică la Ovidiu şi Tortoman, crearea de staţii de sortare la Ovidiu şi Tortoman şi amenajarea de staţii de transfer la Hârşova şi Deleni, precum şi deschiderea unui depozit ecologic la Tortoman. Cel din urmă va fi dat în folosință înainte de termen .

Colectarea selectivă este una dintre etapele reciclării, alături de separarea și procesarea unora dintre componentele deșeurilor, in vederea transformării lor în produse utile. Reciclarea este metoda prin care deșeurile sunt prelucrate si apoi utilizate pentru a produce obiecte noi. Cu alte cuvinte,  aproape toate materialele care intră in compozitia deseurilor: hârtia, sticla, ambalajele din plastic sau cutiile din metal pot fi reciclate. În noua stație de sortare se vor colecta deșeuri din trei zone ale județului Constanța, respectiv Deleni, Hârșova și Medgidia. Toate deșeurile vor fi descărcate în afara localității Tortoman, fără a afecta condițiile de mediu sau populația din localitate. Depozitul este parte a proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes