Depozit nuclear în judeţul Constanţa

Depozitul urmează să fie realizat lângă comuna constănțeană Anghel Saligny. Banii vor proveni în principal din taxa de 2 euro pe MWh pe care o plătește Nuclearelectrica pentru un fond special destinat depozitării deșeurilor radioactive, dar se dorește și atragerea investitorilor privați în acest proiect. În prezent, combustibilul radioactiv este depozitat la Băița Bihor, unde se află singurul depozit de acest tip din țară. Acest depozit, care este o veche mină de exploatare a uraniului, se va închide în 2020 — 2025.

“Saligny este amplasamentul preferat, însă avem și alternative, în cazul în care forajele de testare pe care le facem acolo demonstrează că nu este locul optim. Acest depozit se va face cu siguranță. Noi suntem pregătiți să facem opt module de depozitare pentru început, cu o investiție de 40 de milioane de euro, iar, în timp, planul este să extindem depozitul pe 40 de hectare, iar atunci investiția se va ridica la 400 de milioane de euro în total’, a explicat Florin Tătar, președintele ANDR.

Tătar a mai spus că în prezent studiul de fezabilitate pentru depozitul de la Saligny este supus unei revizii care se va termina la finele acestei luni și care va reactualiza costurile proiectului. Depozitul ar urma să fie dat în exploatare în anul 2020.

Redactor: George Marinescu