Demonstrații în Slovacia

Slovacia a comemorat joi un an de la tragica dispariție a jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei sale. Cei doi au fost asasinați la 21 februarie 2018 în stil mafiot. Mii de cetățeni au demonstrat în Bratislava și în alte orașe ale țării împotriva corupției, dar și pentru continuarea investigațiilor în cazul uciderii celor două persoane.

Numeroase mitinguri de solidaritate au fost organizate în data de 21 februarie 2019 în Slovacia la un an de la uciderea jurnalistului de investigații Jan Kuciak și a logodnicei sale Martina Kusnirova. Străzile Bratislavei și din alte peste 30 de orașe ale statului slovac au devenit neîncăpătoare pentru miile de persoane adunate pentru a mărșălui împotriva corupției, dar și pentru continuarea cercetărilor în cazul asasinării celor două persoane.

“Dacă vrem să avansăm, trebuie să cunoaştem numele celor care au ordonat această crimă monstruoasă”, au afirmat organizatorii.

Marșuri similare s-au derulat și în mai multe orașe din afara granițelor țării. Demonstrațiile s-au desfășurat sub sloganul ”Pentru o Slovacie dreaptă”. Grupul de studenți și de ONG-uri reunit sub acest motto solicită o investigație adecvată a asasinatelor comise și un guvern de încredere. În momentul de față, patru suspecți învinuiți de săvărșirea crimelor se află în spatelor gratiilor. O serie de scenarii și acuzații circulă cu privire la cei care au ordonat odioasele fapte.

Jurnalistul de investigații Jan Kuciak, în vărstă de 27 de ani, a fost împușcat în piept iar logodnica sa Martina Kusnirova în cap. Ei au fost găsiiți decedați în data de 25 februarie 2018 în propria locuința după ce oamenii legii au fost alertați de o rudă a victimelor. În ultimul său articol, jurnalistul scrisese despre legăturile dintre mafia italiană și politicienii corupți din guvernul slovac.

“Trebuie să curăţăm acest stat mafiot”, a declarat Zlatica Kusnirova, mama logodnicei lui Kuciak.

”Jan Kuciak a fost ucis pentru că a încercat să descopere adevărul despre oameni de rang înalt care păreau de neatins”, a precizat preşedintele slovac Andrej Kiska.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere i-a avertizat pe politicienii slovaci să nu încerce să influenţeze investigaţiile.

Redactor: Mihaela Țânțaru