Demiterea lui Tillerson, voința președintelui american

Demiterea Secretarului de Stat american, efectuată de liderul de la Casa Albă, îl aduce în fruntea diplomației de peste ocean pe șeful Serviciului secret extern al Statelor Unite ale Americii. Personalitatea acestuia pare să vibreze cu cea a președintelui, preluând tonul agresiv și, uneori, războinic al lui Donald Trump în perioada conducerii Agenției Centrale de Informații.

Rex Tillerson nu mai conduce diplomația americană! Șefia Departamentului de Stat a fost acordată de liderul de la Casa Albă lui Mike Pompeo, actualul director al Serviciului secret extern al Statelor Unite ale Americii. Schimbarea efectuată de președinte se pare că survine pe fondul animozităților dintre el și Tillerson, generate în special de acordul nuclear iranian, motivul fiind suplimentat și de dorința lui Trump de a imprima un suflu nou diplomației americane în perspectiva negocierilor istorice cu Phenianul.

Modul identic de gândire al noului Secretar de Stat a constituit atuul alegerii sale în această funcție. Viziunea comună a abordării problemelor se remarcă prin agresivitatea tonului utilizat. Opinia lui Mike Pompeo converge spre ideea că fermitatea politicii lui Trump a constituit cheia obținerii întrevederii cu liderul nord-coreean.

Valul schimbărilor și-a continuat tăvălugul cu numirea, în premieră, a unei femei la șefia acestui serviciu. Actualmente director-adjunct al Agenției Centrale de Informații, Gina Haspel este cunoscută pentru tehnicile dure pe care le-ar fi aplicat în interogarea suspecților de terorism, în perioada scurtei coordonări a unui centru special al CIA din Thailanda.

Redactor: Mihaela Țânțaru