Demers pentru un simbolul al muncipiului Mangaliei

Subfiliala Mangalia a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a demarat, în urmă cu un an, o chetă publică de strângere de fonduri. Demersul are ca scop reconstruirea Monumentului Eroilor Dobrogeni.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xFmmCCBYHZA[/youtube]

Timp de 30 de ani, din 1927, statuia, înfăţişând un soldat vânător, a tronat în piaţa veche a Mangaliei fiind ridicat de Societatea demobilizaţilor din război. Monumentul a fost realizat prin subscripţie publică, în amintirea Comandantului Regimentului 9 Vânători, generalul Gheorghe Rasoviceanu şi a soldaţilor lui, care au contribuit, decisiv, la victoria luptei de la Mărăşeşti. Inaugurarea sa a avut loc pe 22 august 1927. Potrivit profesorului Emil Ninu, preşedintele subfilialei Mangalia a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”,istoria ne confirmă de ce se numește Monumentul Eroilor Dobrogeni.

Monumentul, ce înfăţişa un soldat din bronz, cu arma în mână, a fost dat jos de pe soclu în timpul sistematizărilor din zona pieţei şi i s-a pierdut urma în anii 60. Potrivit istoricilor, se pare că atitudinea soldatului, ce avea baioneta îndreptată către sud, spre vecinii bulgari, i-a determinat pe liderii de atunci să renunţe la edificiu, iar soarta ulterioară a statuii poate fi doar speculată.

Pentru recuperarea simbolului local al muicipiului Mangalia, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, subfiliala Mangalia, a deschis un cont în care speră să strângă suficienţi bani pentru reconstrucţia edificiului. Acesta ar urma să fie înălţat, cel mai probabil, în zona micului parc din faţa Poştei Vechi.

Redactor: Mihaela Marin-Dubei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.