Delta Dunării pe Google Maps

Din această săptămână, Delta Dunării este disponibilă în Street View pe Google Maps și poate fi parcursă de orice persoană din lume. Delta este prezentă cu toate frumusețile ei, de la canalele acoperite de vegetație și până la arhitectură locală și sate înconjurate de ape. In total, sunt acoperiți peste 1500 de kilometri de canale și drumuri.

Oricine poate admira, de acum, frumusețile Deltei Dunării. Dacă vreți să vedeți pelicanii sau egretele care își iau zborul, să vă plimbați pe canalul Șontea, sau pe sub sălciile care atârnă deasupra canalului Rădăcinos, o puteți face doar din câteva click-uri. Și asta pentru că, din această săptămână, Delta este disponibilă în Street View pe Google Maps.

„Delta Dunării este un hotspot de biodiversitate, adăpostește sute de specii de păsări, pe lângă pești preistorici – cum sunt sturionii – și diferite plante. În plus, aici sunt păstrate tradiții vechi de sute de ani. Întâlnim meșteșugari care fac bărci din lemn sau acoperișuri din stuf, pescari care știu să prepare celebrul borș pescăresc. Odată cu natura, cu speciile sălbatice, pierdem și aceste tradiții. Și primul pas pentru a le proteja este să le descoperim, de ce nu, de la nivelul lotcii virtuale, indiferent unde ne-am afla pe glob. Odată ce ne apropiem mai mult de Deltă, chiar și navigând prin Google Maps, ne e mai natural să ne implicăm și să o protejăm”, a declarat  Camelia Ionescu, coordonatorul național al departamentului de ape dulci de la WWF România

Proiectul de preluare a imaginilor din Delta Dunării a fost realizat cu ajutorul echipei WWF România, care a parcurs Delta în lung și în lat. Operațiunea de preluare a imaginilor s-a desfășurat în luna iunie a acestui an, când echipa WWF a parcurs majoritatea traseelor turistice din Deltă. Dacă în urmă cu 3 ani, Dunărea devenea o cale navigabilă virtual, după ce imaginile Street View de la nivelul apei au fost publicate de Google Maps, iată că, de acum, oricine poate explora și Delta Dunării. Sit UNESCO protejat la nivel internațional, Delta adăpostește peste 5000 de specii de animale și plante, peste 300 de specii de păsări, majoritatea strict protejate, cea mai mare colonie de pelicani și cea mai întinsă zonă compactă de stufăriș din Europa. De asemenea, este cunoscută pentru “dinozaurii” subacvatici, sturionii, cei mai mari pești de apă dulce din lume.

Redactor: Oana Jărloianu