Delegația Fondului Monetar Internațional a sosit astăzi la București

Delegația Fondului Monetar Internațional, condusă de  noul peședinte Erik Jan de Vrijer, a sosit astăzi la București pentru a se întâlni cu oficialii BNR, în cadrul celei de-a şasea misiuni de evaluare privind acordul preventiv cu România.

Delegația FMI se va afla la București timp de două săptămâni, pentru a discuta evoluția economică a României și măsurile adoptate de actuala Guvernare din ultimele șase luni. Potrivit reprezentantului rezident al FMI pentru Bulgaria şi România, Tonny Lybek, negocierile cu autorităţile de la Bucureşti sunt programate în perioada 31 iulie – 13 august, şeful delegației, urmând să sosească în România pe data de 1 august şi să părăsească ţara pe 14 august.

Oficialii s-au arătat foarte mulțumiți de faptul că execuţia bugetară pe primele şase luni s-a încadrat în parametrii conveniţi cu Fondul în ceea ce priveşte deficitul, încasările, dar şi salariile din sectorul public. În aceste condiţii, până la finalul anului, este posibilă și cea de-a doua recuperare de 8% pentru salariile bugetarilor. Însă cea mai mare problemă rămâne restructurarea companiilor de stat deoarece în acest domeniu nu au fost înregistrate progrese semnificative. Excepţie face Hidroelectrica, intrată în insolvenţă. Discuţiile vor aborda şi privatizarea Poştei Române, precum şi în ce măsură mai este posibilă vânzarea la bursă în această toamnă a unor pachete de acţiuni ale companiilor de stat din domeniul energetic. Guvernul va  prezenta și pachetul de redresare economică, cele mai importante masuri fiind rectificarea bugetară şi reducerea TVA la produsele alimentare.

Discuţiile vizează şi sectorul financiar, accizele la alcool, planurile de modificare a Codului de Dialog Social şi de revizuire a Codului Muncii, măsuri de liberalizare a energiei electrice și a gazelor naturale, precum şi schimbarea sistemului de impozitare a proprietăţilor. Un subiect important este și  prognoza de creştere economică şi cea de inflaţie, în contextul deprecierii leului. De asemenea, autorităţile române intenţionează prelungirea actualului acord cu FMI, urmând să discute despre un nou acord preventiv, probabil tot pe doi ani, pentru perioada 2013-2015.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Raluca Damian