Declarație mondială

Organizația Reporteri fără frontiere dorește să redacteze o declarație internațională privind informarea și democrația. Pentru întocmirea documentului, acest organism a solicitat sprijinul unei comisii independente alcătuite din jurnaliști, juriști și laureați ai Premiului Nobel.

Știrile false, așa-numitele ”fake news” și criza de încredere care prejudiciază sistemul democratic actual al Planetei a determinat organizația Reporteri fără frontiere să decidă elaborarea declarației internaționale privind informarea și democrația. Acest document ar putea deveni un hrisov călăuzitor care ”să enunțe principii, să definească obiective și să propună modalități de guvernanță”.

Întrucât condiția democrației este conservarea unui spațiu public liber și pluralist, Reporteri fără frontiere precizează:

“Obiectivul final al iniţiativei este de a obţine un angajament internaţional al statelor, al companiilor private şi al reprezentanţilor societăţii civile. RSF se aşteaptă să fie lansat un proces politic la iniţiativa mai multor lideri din ţări democratice, pe baza declaraţiei care va fi redactată, pentru a se ajunge la un ‘Pact internaţional pentru informare şi democraţie’.”

Comisia independentă constituită de organizație în vederea redactării textului declarației internaționale este formată din 25 de personalități din 18 țări. Prezidată de Shirin Ebadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, și de Christophe Deloire, Secretarul general al organizației Reporteri fără frontiere, comisia are în componența sa nume sonore, precum eseistul Francis Fukuyama, fostul președinte senegalez Abdou Diouf, Marina Walker, directoare adjunctă a Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, Can Dundar, fost redactor-șef al cotidianului turc Cumhuriyet sau alți laureați ai Premiului Nobel, cum ar fi Amartya Sen, Joseph Stiglitz și Mario Vargas Llosa.

Prima întrevedere a comisiei se desfășoară în această săptămână la Paris, în zilele de 11 și 12 septembrie, membrii săi având la dispoziție două luni pentru întocmirea textului declarației.

Redactor: Mihaela Țânțaru