Declarația 600, amânată până în martie

Autorităţile iau în calcul ca plata contribuţiilor sociale estimate pe baza veniturilor extra-salariale să se realizeze pe baza CNP-ului la organul fiscal, fără a se depune Declaraţia 600, conform unui anunţ făcut de ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, la audierile din Comisia economică a Senatului.

Declaraţia 600 trebuie depusă de toţi care obţin venituri din activităţi independente, chirii, dividende, venituri din investiţii, alte venituri.

“Nu suntem singura ţară din Europa în care se plătesc contribuţii la venitul realizat. Ne gândim inclusiv la posibilitatea de a nu mai depune declaraţia, pentru a nu se mai deplasa la ghişeul organului fiscal, şi a putea să facă plata contribuţiilor pe bază pe CNP în suma pe care ştie că o are de plată la organul fiscal, considerându-se că acea plată reprezintă declaraţia mea asupra sumelor pe care le am de plată către bugetul de stat”, a spus ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa.

În ceea ce priveşte persoanele care au depus deja Declaraţia 600, autorităţile se vor raporta la acel document.

“Pentru cei care au depus, pentru a nu mai genera un efort suplimentar, ne vom raporta la acea declaraţie. Va trebui să analizăm regimul cel mai favorabil. Va trebui să alegem varianta cea mai uşoară pentru contribuabil şi care este metoda cea mai facilă de plată a contribuţiei”, a explicat ministrul Finanţelor.

Dacă în urma calculului efectuat prin adunarea tuturor surselor, venitul obţinut în anul 2017 este mai mare de 22.800 lei, persoanele fizice trebuie să depună Declaraţia 600 şi datorează obligatoriu cel puţin CASS de 10% la salariul minim pe economie de 1.900 lei. În caz contrar, respectiv dacă veniturile realizate în 2017 se află sub plafonul menţionat, contribuabilii nu vor avea obligaţia să depună Declaraţia 600 şi nu vor datora contribuţii sociale în 2018.

Redactor: Cătălin Huțu