Decizii ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Numărul militarilor români din teatrele de operații, a jandarmilor și polițiștilor care vor participa la misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU va crește în 2018, față de anul curent. Decizia aparține Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Ordinea de zi a ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării a inclus mai multe teme de analiză. Prima dintre acestea a reprezentat-o Planul de întrebuințare a Forțelor Armate ale României care vor fi dislocate, în 2018, la misiuni și operații externe. S-a hotărât, pentru anul următor, trimiterea în teatrele de operații și la misiunile individuale de observare și monitorizare a unui număr de 1.775 de militari, cu 286 mai mulți față de acest an. Alți 233 vor putea fi dislocați la ordin. Tot în anul care urmează, vor participa la misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU, 1.018 jandarmi și polițiști, cu 340 mai mulți față de anul curent, iar 849 vor putea fi deplasați la ordin.

Administrația Prezidențială a comunicat:

”Efortul principal va fi reprezentat, în continuare, de participarea cu forţe şi mijloace la misiunea NATO din Afganistan – Resolute Support Mission, concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi UE ALTHEA din Balcani. Prin participarea la astfel de misiuni, statul român se implică activ în promovarea stabilităţii şi securităţii regionale şi globale, în combaterea terorismului internaţional, acţionând în conformitate cu Strategia naţională de apărare a ţării pentru perioada 2015-2019.”

În cadrul acestei ședințe, membrii Consiliului au mai aprobat, printre altele, propunerile bugetelor pentru anul viitor ale instituțiilor cu atribuții referitoare la apărarea și securitatea țării. S-a stabilit ca bugetul Ministerului Apărării Naționale să fie 2% din PIB, asigurându-se, astfel,  fondurile necesare înzestrării Armatei Romaniei. Pentru celelalte instituții din acest domeniu, bugetele pentru 2018 se situează aproape la același nivel cu cel din 2017.

Redactor:: Mihaela Țânțaru