Decizie neașteptată în guvernul Bulgariei

Boiko BorisovPremierul Boiko Borisov a anunţat miercuri în Parlament demisia întregului Executiv, pe fondul unor puternice mișcări de stradă.

Decizia a fost luată la zece zile de la începerea numeroaselor proteste violente organizate în Bulgaria faţă de scumpirea electricităţii.

Surse politice bulgare afirmă că  demisia guvernului condus de Boiko Borisov este o mișcare strategică pe care premierul a adoptat-o în pragul alegerilor prevăzute pentru iulie, având drept scop devansarea acestora cu câteva săptămâni.

“Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi”, a declarat Boiko Borisov, precizând că nu va participa la un guvern interimar înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru iulie.

Premierul a reacţionat astfel după intensificarea tensiunilor, manifestaţiile de la Sofia, de marţi şi miercuri, soldându-se cu 28 de răniţi, între care cinci poliţişti, iar 11 protestatari au fost reţinuţi.

“Nu voi participa la un Guvern în care poliţia bate oameni şi în care ameninţările cu proteste înlocuiesc dezbaterea politică”, a precizat Borisov.

La protestele din Capitala bulgară au luat parte
aproximativ o mie de persoane. La acestea s-au alăturat manifestații alte 10 orașe din Bulgaria.

Redactor: Raluca Damian