Decizie în premieră pentru Comisia Europeană

Comisia Europeană a dat undă verde introducerii pe piața Blocului Comunitar a vaccinului Ervebo împotriva virusului Ebola.

Instituția de la Bruxelles a aprobat acordarea autorizației de comercializare a vaccinului. Decizia adoptată în 11 noiembrie de către Comisia Europeană reprezintă o premieră la nivelul Blocului Comunitar și survine după o recomandare din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente, care a evaluat beneficiile şi riscurile vaccinului.

”Acesta este un pas important spre ameliorarea poverii acestei boli mortale.”, a afirmat directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Medicamente, Guido Rasi.

”Autorizația de comercializare a vaccinului Ervebo acordată de către Comisia Europeană este rezultatul unei colaborări fără precedent pentru care întreaga lume ar trebui să fie mândră. Este o piatră de hotar istorică și un testament al puterii științei.”, a declarat Kenneth Frazier, CEO Merck.

Ervebo este primul vaccin pentru imunizarea activă a persoanelor peste 18 ani cu risc de infectare cu virusul Ebola.

”Descoperirea cât se poate de urgentă a unui vaccin împotriva acestui virus teribil a reprezentat o prioritate pentru comunitatea internaţională din momentul în care Ebola a apărut în Africa de Vest, în urmă cu cinci ani. Din acest motiv, decizia reprezintă un pas important în lupta pentru salvarea vieţilor în Africa, dar nu numai.”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis.

Dezvoltarea clinică a vaccinului Ervebo a fost lansată în timpul epidemiei din Africa de Vest, în urmă cu cinci ani. Procesul a fost posibil datorită cooperării cu actorii responsabili din domeniul sănătăţii publice, care includ institutele naţionale de sănătate, ministerele sănătăţii din Africa, în special din Sierra Leone, Liberia şi Guinea, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică şi organizaţia Medici fără Frontiere.

”Uniunea Europeană sprijină eforturile interaţionale de combatere a virusului Ebola pe toate fronturile, de la  dezvoltarea unui vaccin până la asigurarea ajutorului umanitar pe teren. Vom continua să acordăm asistenţă atât cât este nevoie în lupta pentru combaterea epidemiilor.”, a transmis Christos Stylianides, comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor şi coordonator din partea UE în ceea ce privește Ebola.

Aflat în proces de dezvoltare din 2014, de la izbucnirea epidemiei de Ebola din Africa de Vest, vaccinul este deja utilizat, ca parte a unui protocol specific, pentru a proteja persoane expuse riscului infectării, precum asistenţii medicali sau persoane care au stat în preajma altora care aveau deja acest virus. Peste 200.000 de persoane din Republica Democrată Congo au fost imunizate cu medicamentul experimental până în prezent şi un al doilea vaccin a fost introdus în septembrie.

Peste 3.000 de persoane au fost infectate cu febra hemoragică Ebola şi cel puţin 2.000 au murit de la izbucnirea unei noi epidemii de Ebola în urmă cu 14 luni în estul Republicii Democrate Congo. Limitarea răspândirii virusului s-a dovedit dificilă din cauza numeroaselor grupuri rebele care acţionează în această regiune.
Ebola este o boală rară, dar extrem de gravă, provocată de un virus cu acelaşi nume. În iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat epidemia de Ebola izbucnită în Republica Democratică Congo drept o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial. În octombrie, OMS a prelungit această decizie pentru încă trei luni.

Redactor: Mihaela Țânțaru