De Ziua Mării Negre, autoritățile trag semnale de alarmă!

Există mai multe semne de îngrijorare decît motive de bucurie în ceea ce privește starea resursei naturale.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește starea resurselor piscicole din Marea Neagră, mai ales în ceea ce privește scăderea  drastică în domeniul pescuitului în ultimile 3 decenii, ajunsă la jumătate față de perioada anterioară. Mai exact, dacă în 1987 s-au înregistrat capturi de 900 mii de tone, media în ultimii ani nu a depășit 400 de mii de tone.

De remarcat că, potrivit specialiștilor prezenți la eveniment,  factorii care influențează mediul marin, cum ar fi pescuitul industrial, dar și factorii naturali, de exemplu, schimbările climatice, au determinat migrația unor specii marine, dar totuși Marea Neagră rămâne destul de complexă.

La Eveniment s-au mai discutat probleme precum  efortul naţional întreprins pentru definirea limitelor zonei economice exclusive, aspecte de geopolitică în zona Mării Negre, ameninţările apăruteîn conjunctura actuală în Marea Neagră, combaterea eroziunii costiere în zona litoralului românesc şi influenţe geografice de mediu şi politice asupra transporturilor navale.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea