De trei zile, orașul Constanța se află sub imperiul apelor

Cantitățile împresionante de apă, ce au depăşit pe alocuri 80 l/mp au afectat în primul rând gospodăriile din zone vulnerabile din judeţ. La Lumina, pompierii au fost chemaţi să-i ajute pe oameni să scoată apa din curţi. Autorităţile s-au pregătit pentru tot ce este mai rău şi au amplasat în Constanţa diguri gonflabile şi saci de nisip în zonele predispuse la inudaţii.

Pe strada Bucureşti din Constanţa, un copac s-a prăbuşit peste trei masini, iar la diferenţă de câteva ore pe strada Preda Buzescu un alt pom a fost pus la pamant. Noaptea trecută, cei care au circulat pe bulevardul Mircea cel Bătrîn din Constanța, au tras o speritură groaznică, după ce un copac  înalt de cîțiva zeci de metri s-a prăbușit peste liniile de înaltă tensiune și a doborât un chiosc amenajat pe trotuar. A fost nevoie de intervenția celor de la Primărie pentru a degaja circulația în zonă.

Pe unele străzi din oraș, sistemul de canalizare nu a mai făcut față și a fost nevoie de intervenția Regiei Județene de Apă.

Constănţenii au încins liniile telefonice ale sc RAJA sa, disperați că se vor trezi cu străzile inundate. După o noapte în care s-au lucrat la foc continuu, solicitările la dispeceratul RAJA au continuat. Cele mai multe pentru cartierele Palas, Poarta 6, Coiciu, CET, Tomis Nord, zona Centrală – Piața Griviței. În Năvodari s-au primit sesizări de pe strada Crăiței, iar la Medgidia de pe strada Poporului. Toate aceste reclamații au vizat sistemul de canalizare stradal. Din cauza lipsei de tensiune, în continuare sunt lipsite de apă potabilă localitățile Ciocârlia de Jos, Tătaru, Pecineaga, Vârtop, Moșneni, Albești, Oituz și zona de intrare în Mihail Kogălniceanu.

Din calea viiturii, unii constănțeni s-au baricadat în locuințe, doar cei care trebuie să ajungă la muncă s-au aventurat prin ploaie. Cizmele de cauciuc și umbrelele au fost nelipsite pietonilor, iar șoferii au circulat cu ștergătoarele, în permanență. Precipitațiile au îngreunat traficul rutier, iar porturile constănțene au fost închise din princina vîntului puternic. O navă cu peste 600 de străini la bord, după mai multe încercări de intrare în portul Constanţa a luat drumul spre Bulgaria. Căpitanul a decis să schimbe cursul din cauza vremii capricioase.

Şi echipele Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au fost pe teren şi au luat măsuri pentru a asigura malurile de forţa valurilor. Autoritățile constănțene sunt în stare de alertă pe toată durata Codului Portocaliu. Cei de la Primărie au pus la dispoziția cetățenilor și un număr de telefon unde aceștia pot cere ajutor: 0241 550 955. De asemenea, Numărul Unic de Urgență 112 este la dispoziția oamenilor pentru solicitarea intervenției polițiștilor, pompierilor sau a medicilor de pe Ambulanță.

Nici orașul Năvodari nu a fost ferit de furtuna năprasnică. Câțiva localnici cer sprijinul primăriei, deoarece în apartamentele de la ultimul etaj, s-a infiltrat apa.

Tot aici, din cauza furtunii și a vântului care a bătut cu putere, un copac din fața unui bloc a fost pus la pământ. Din fericire, nimeni nu s-a aflat prin preajmă în acel moment.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Bogdan Grigorescu