De pe uliță, direct pe podiumul de modă

In minutele urmatoare va aratam cum se prefac în prinţese „Cenuşăresele“ din Dobrogea. Este proiectul exotic al unor tineri pasionaţi de înfrumuseţare care merg in satele din Constanta, tund, vopsesc, si aranjeaza cu stil femei care n-au fost niciodata intr-un salon de infrumusetare. Sa redai frumusetea unor chipuri incercate de o viata grea, este practic un alt fel de arheologie a unui vestigiu uitat şi neglijat, care trebuie redescoperit.

Strânse la căminul cultural, ţărăncile din Cobadin  s-au uitat sceptice, cu braţele încrucişate ca pe uliţă, cum armata de stilişti şi nutriţionişti îşi desface arsenalul: oglinzi, truse supraetajate de machiaj şi coafură, ondulatoare şi plăci de întins părul, diagrame de nutriţie, pungi de cadouri cu cosmeticale oferite de sponsori. Primele femei s-au aşezat cam reticente pe scaunele de „tortură“. Li se făcuseră poze înainte şi urma să li se facă şi după transformare.

Când au apărut primele rezultate, ţărăncile venite la cămin s-au strâns ciopor în jurul scaunelor stiliştilor. Au dat sfoară în sat, chemându-şi vecinele să vadă minunea. Şi spectacolul transformării a început.

In toata aceasta aventura, barbatii din Cobadin nu prea au avut multe de spus. Cei mai multi au o singura opinie despre forma parului unei doamne de varsta a doua .

Aceasta doamna are 50 de ani si a venit fara sa stea pe ganduri. A pus picioru-n prag : vrea tunsa, spalata, vopsita si coafata

Când au pornit caravana „Redescopera-ti frumusetea“, voluntarii stilisti au vrut să acorde atenţie unui segment de populaţie total neglijat: femeile de la sate, din familii cu venituri reduse. Sunt muncite, îmbătrânite prematur si cu toate grijile pe cap, mai puţin cea pentru propria persoană. Au vrut să le aduca aminte de bucuria de a arăta bine, si să le arate o cale pentru a-şi recăpăta încrederea în sine

După 8 ore de muncă la foc automat, în care nu s-au desprins de postul de lucru, stiliştii au fost declaraţi eroii satului. Femeile au primit pe loc o fotografie cu noua lor imagine care le-a readus strălucirea pe chip. Caravana „ Redescopera-ti frumusetea “ va mai merge in satele constantene Corbu şi Lumina, în următoarele zile de luni, acolo unde primăriile au sprijinit iniţiativa, ca un cadou pentru femeile din comunitate.

Redactor: Andreea Barbu