De pe plajă, direct în spatele gratiilor!

Noua Lege a turismului, aflată în dezbatere publică, îi pedepsește aspru pe patronii indisciplinati de pe litoral! Admiistratorii Construcțiilor neautorizate care apar pe nisip sau complexurile hoteliere care își măresc paleta de servicii cu baruri sau terase care nu se află și în acte, riscă să ajungă la închisoare. Și concensionarii de plaje sunt vizați! Mizeria de pe nisip ii va costa mult mai mult.

Noua Lege a turismului ar putea aduce vremuri rele pe litoral! Una dintre prevederile care se discută în aceste aduce pedeapsa cu închisoarea pentru patronii care construiesc sau dărîmă fără autorizație.

”Constituie infracţiuni “executarea în areale turistice fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a altor construcţii sau dotări decât cele admise în condiţiile legii”, precum şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. Aceste infracţiuni se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.” se arată în proiect.

Cert este faptul că la cît de mulți turiști își petrec vacanța pe litoralul românesc, aceste practici sunt extrem de vizibile și încurajarea lor nu face decît să strice imaginea stațiunilor de la malul mării. Asta spun și patronii care au acceptat să discute despre subiectul matît de delicat pentru unii dintre ei.

Iulian administrează o plajă din centrul stațiunii Mamaia și găzduiește zilnic sute de turiști. O imagine bună se reflectă și în buzunarul agentuluin economic la apusul soarelui, așa că nimeni nu are interesul să încalce prevederile legale, spune el. Potrivit noii legi, dacă plaja pe care o administrează nu ar fi igienizată ar trebui să scoată din buzunare între 1000 și 3000 de lei.

Circulaţia sau staţionarea autovehiculelor pe plajă, pentru permiterea campării pe plaja cu destinaţie turistică, dar şi pentru permiterea realizării de activităţi de comerţ ambulant pe plajă se sancționează cu amenzi de la 5.000 la 10.000 lei. Cu toate acestea însă, există și persoane care își încearcă norocul pe plajă.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: George Dima