De la 1 septembrie, Guvernul a avizat reducerea TVA-ului la produsele de panificatie la 9%

Impactul negativ  ar urma sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca expertii FMI sunt in continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei masuri in ceea ce priveste scaderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scaderea TVA.

El a precizat ca va solicita asociatiilor producatorilor de paine sa demonstreze intr-un termen rezonabil ca reducerea TVA, care nu va fi prevazuta ca o masura temporara, va contribui la diminuarea evaziunii fiscale, aratand ca esecul acestui proiect obtinut extrem de dificil va bloca extinderea unei reduceri de TVA la alte domenii.

Premierul a mai declarat ca fiecare cetatean care cumpara o paine trebuie sa ceara un bon fiscal, deoarece in sens contrar reducerea TVA la paine va insemna doar “paguba in buget”, iar Guvernul va ramane singur in demersul de reducere a evaziunii fiscale.

Oficialii patronatelor din domeniul bauturilor alcoolice au avut deja primele reactii la anuntul cresterii accizei. Bauturile alcoolice se vor scumpi cu 25-40% daca vor creste accizele la alcool, iar evaziunea fiscala va urca la 90%, de la 70-80% in prezent.

Reducerea cotei de TVA pentru produsele de panificaţie de la 24% la 9% creează premisele pentru reducerea preţurilor la aceste produse.

Totuşi, scăderea preţurilor va fi în mod direct impactată de deciziile de management ale producătorilor şi distribuitorilor. Aceştia au opţiunea fie de a reduce preţurile luând în considerare impactul acestei scăderi asupra cererii, fie de a menţine preţurile în vederea majorării rapide a profitului.