De la 1 decembrie, românii vor putea merge în Canada fără viză

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, începând cu data de 1 decembrie, autoritățile canadiene intenționează să elimine cerința obligativității vizelor pentru cetățenii români care vor călători în Canada pentru șederi de maxim șase luni în scop turistic, indiferent de tipul pașaportului deținut.

În urma negocierilor dintre România și Canada, vizele vor fi ridicate cu totul începând de la 1 decembrie 2017, atunci când toți cetățenii români vor putea merge în Canada fără viză.

Ambasadorul Canadei la București, Kevin Hamilton, a explicat ce se va întâmpla de la 1 decembrie.

“Am negociat cu Guvernul României eliminarea vizelor pentru turiștii români …Concret, începând cu data de 1 mai 2017, un cetățean român care fie deține o viză validă pentru SUA sau a primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani va putea călători fără vize în Canada.”, a precizat ambasadorul Canadei.

Autorizația electronică de călătorie este obligatorie în cazul călătoriei cu avionul. Aceasta are o valabilitate de cinci ani (sau, după caz, până la expirarea valabilităţii paşaportului).Obţinerea autorizaţiei electronice de călătorie se va putea realiza doar online, accesând www.Canada.ca/eTA-Romania. MAE menţionează că, pentru obţinerea autorizaţiei electronice de călătorie şi, ulterior, pentru accesul pe teritoriul canadian, cetăţenii români trebuie să fie în posesia unui paşaport valabil, indiferent de tipul acestuia. Persoanele care intenţionează să intre în Canada pe cale terestră sau maritimă, ulterior datei de 1 decembrie, trebuie să deţină doar un paşaport valabil, fără a mai fi necesară obţinerea autorizaţiei electronice de călătorie (eTA).Cetăţenii români care doresc să urmeze în Canada studii cu durata de peste şase luni sau să exercite activităţi lucrative, indiferent de durată, trebuie să obţină în prealabil un permis de studii, respectiv de muncă.

“Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii români care doresc să călătorească în Canada reprezintă concretizarea demersurilor susținute..la nivel trilateral, cu sprijinul Comisiei Europene”, transmite MAE într-un comunicat de presă.

Redactor: Sondra Sandu