De la 1 aprilie se introduce coplata

Guvernanţii au decis. De la 1 aprilie se introduce coplata. Valoarea acesteia va fi cuprinsă între 5 şi 10 lei pentru fiecare internare. Prevederea apare în contractul cadru, aprobat de Guvern. De la 1 aprilie, se schimbă şi modul în care vor fi plătiţi medicii de familie.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu spune că această coplată este stabilită de fiecare spital în parte pe baza aprobării consiliilor de administrație. Așa cum era de așteptat o nouă taxă nu este pe placul românilor, care spun că sunt prea săraci pentru a mai plăti tot felul de dări la stat. Însă, există și unele persoane care văd un lucru bun în aplicarea coplății. Deși coplata este obligatorie, există și excepții.

De la 1 aprilie, se schimbă şi modul în care vor fi plătiţi medicii de familie. Conform proiectului prezentat public în luna ianuarie de Ministerul Sănătăţii, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.

Reporter: Doina Sirbu / Camer Negip ; Imagine: Victor Nita